De Pomodoro (focus) Techniek in de praktijk

Deze techniek richt zich op effectiviteit, focus en om meer werk te kunnen realiseren in dezelfde periode. Ik heb na het schrijven van het blog over de pomodoro techniek deze techniek in de praktijk uit geprobeerd. Nog even terugkomend op de techniek.

Ik heb een to-do lijst gemaakt met alle werkzaamheden die ik moet doen en daarna heb ik de prioriteit bepaald voor deze werkzaamheden. Het werk met de hoogste prioriteit ben ik daarna  als eerste gaat doen.

Pomodoro techniek

Pomodoro is dan 25 minuten werken met volledige focus en 5 minuten rust om daarna weer 25 minuten te werken, dit maximaal 4 keer achter elkaar. Na het bepalen van de prioriteiten in mij to do lijst, ben ik gestart met de 25 minuten volledig gefocust werken. Ik heb op mijn telefoon de timer op 25 minuten gezet en ben gestart.

Al snel bleek voor mij dat de volledige focus best lastig is, na 4 minuten was ik al op mijn telefoon aan het kijken hoeveel minuten er nog te gaan waren. Ik heb door gezet en na 25 minuten een behoorlijk stap gezet met het werk wat ik wilde doen. Daarna heb ik 5 minuten even heel wat anders gedaan. (in dit geval lekker op het kantoorterras in de zon een kop koffie gedronken)

2e 25 minuten

Bij de 2e 25 minuten om de volledige Pomodoro focus te krijgen heb ik mijn telefoon niet op timer gezet, maar heb ik alarm ingesteld. Dus ik wist dat na 25 minuten er een alarm af zou gaan. Wat ik ook nog heb gedaan om afleiding te voorkomen, ik heb mijn telefoon op stil gezet en buiten mijn bereik gelegd. Kon ik er ook niet meer op kijken en me af laten leiden door berichten en social media.

En ik heb de melding die ik op mijn desktop krijg van een nieuwsbericht of een nieuwe email uitgezet. Dat gaf al een betere focus, wel viel me op dat ik nog werd afgeleid door gedachtes die in mijn hoofd opkwamen over andere zaken. Deze opzet gaf mij wel het gevoel dat ik een beter stap had gezet en beter heb kunnen focussen dan de 1e 25 minuten.

Daarna wel even goed gebruik gemaakt van de 5 minuten pauze, wat gegeten en even een stukje buiten wezen wandelen.

3e 25 minuten, ik kan steeds beter omgaan met afleidingen

De 3e 25 minuten met de Pomodoro techniek heb ik weer net anders ingezet. Het alarm op de telefoon werkte prima.  De telefoon verder weg leggen was ook een handige keuze. Om die afleiding in mijn hoofd te tackelen heb ik  een notitieblok en een pen bij me neer gelegd.

Met als doel om die gedachtes die me afleiden direct op papier te kunnen zetten. Dan zijn ze in ieder geval uit mijn hoofd. En kan ik na de 25 minuten bepalen of ik er wat mee ga doen. Het opschrijven van de gedachtes gaf me nog meer rust en maakte het focussen op het werk makkelijker.

En ik heb ervoor gekozen om mijn beeldscherm instellingen aan te passen. Ik ben gaan werken op een volledig beeldscherm. Dus geen afleidende pictogrammen meer in de onder balk van andere programma’s.

Overigens zat er tussen de gedachtes die ik heb opgeschreven 1 goed idee.

Ik heb de 5 minuten pauze tot mijn laatste blok van de pomodoro techniek gebruikt om het idee uit te werken.

Laatste 25 minuten

Voor mijn gevoel weer wat opgefrist na de 5 minuten pauze ben ik aan de laatste 25 minuten volledige focus begonnen. Het idee wat ik heb opgeschreven gaat over de storing die ik nog ervaar van de werkomgeving waarin ik werk. Er is muziek op kantoor, de collega’s doen hun eigen ding en er komen geluiden van buiten het kantoor die mij opvallen.

Dus mijn oplossing is om die geluiden uit te schakelen, met een koptelefoon. Na wat onderzoeken kwam ik uit op een oplossing die de focus nog verder kan versterken. Op You Tube vond ik Binaural Beats, focus en concentratie muziek.

Ik heb de laatste 25 minuten gewerkt op dezelfde manier met een alarm op mijn telefoon, en notitieblok voor de losse gedachtes en met een koptelefoon op met de focus muziek. Het waren 25 zeer effectieve minuten die erop volgde.

Met alle veranderingen die ik in deze eerste pomodoro sessie hebt geleerd kan ik je met zekerheid zeggen dat deze techniek werkt. Je zult zeker meer werk gedaan krijgen in dezelfde periode dan wanneer je blijft werken zoals je nu doet.

Samenvatting 8 tips

Wellicht is niet voor elke situatie de pomodoro techniek nodig, wel weet ik zeker als je op je werk een lastige opdracht hebt waar je zeker een aantal uren in moet stoppen. Denk dan is aan deze manier van werken met volledige focus.

  1. Bewust gekozen om deze methodiek in te zetten
  2. Goed mijn prioriteiten lijst bepaald en de nr 1 prio ben ik uit gaan voeren
  3. Door te testen bepaald wat de slimste manier is om de 25 minuten te werken
  4. Telefoon buiten bereik gelegd.
  5. Nieuws & e-mail Meldingen op mijn desktop uitgezet
  6. Notitieblok erbij gepakt voor de gedachte die je afleiden
  7. Gaan werken op een fullscreen zonder afleidende pictogrammen
  8. Koptelefoon met Binaural beats opgezet

De pomodoro techniek, 4 x 25 minuten volledig gefocust werken, met steeds 5 minuten pauze tussen de blokken van 25 minuten. Beoordeel hoe jij de techniek het beste in kunt zetten. Een techniek waarmee je meer werk verzet!